Trädgårdsprojekt "pergola"

Ett relativt litet trädgårdprojekt har dragit ut på tiden då jag ständigt fått avbryta det och gömma mig under tak för att undgå regnskurarana som avlöst varandra. Slutligen blev den ändå klar – vår ”pergola” (en riktig pergola ska nog egentligen vara en gång under ett lövat tak – det här är något annat, fast ändå liknande…). Här kommer i alla fall några foton från bygget.

1. Plintar inköpta och ”utslängda” på gräsmattan. Nu börjar mätandet…

2. Efter massor av mätande och grävande (dessutom för djupt… suck!) är det snart dags att sätta ner plintarna.

3. Första stolpen på plats.

4. Alla stolpar på plats. Nästa fas av mätande tar sin start, nu ska allt stå i lod och våg. Ganska knepigt faktiskt.

5. Överliggarna börjar komma på plats. Konstruktionen har vid detta tillfälle ”satt sig” efter ett rejält skyfall natten innan. Mätandet får göras om och konstruktionen rätas till. Man anar dock formen på den pergola som ska bli vilket är upplyftande…

6. Överliggarna på plats och armeringsmattan bockad och uppsatt med några få fästpunkter. Nu är cirka 2/3 av arbetet klart.

7. Undre delen av ”ramen” på plats och nätet spikas klart. Det är mycket spänn i ramen av nätet, får förmodligen komplettera med en tvärslå mellan vänster/höger kanterna…

8. Klart! Eller ja, bygget i alla fall. Nu ska vi plantera och låta växterna få ett par somrar på sig att ”ta över” pergolans nät. Tanken är att plantera ett vildvin (rödfärgad ton) i mitten och på kanterna något annat… förmodligen kaprifoler.

Någon möbel ska nog på plats också. Jag kan se det framför mig: ett par stolar, ett bord, kaffekopp och god bok. Det blir bra!

Om davidfryxelius

Son, make, pappa, bror. Värmlänning, glad, kvällsmänniska.
Detta inlägg publicerades i bygge, Familj, Projekt, Trädgård, väder, Växter. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar